4 mannen uit regio Alkmaar veroordeeld voor invoer cocaïne tussen tropische vissen

De rechtbank Amsterdam heeft de vier mannen uit Alkmaar, Beverwijk en Diemen veroordeeld met celstraffen van 30 tot 48 maanden omdat ze samen op 4 september 2019 via Schiphol 6,66 kilo cocaïne hebben ingevoerd vanuit Colombia. Zij overtraden daarmee de Opiumwet.

Vuurwapen en grote hoeveelheid drugs

Eén van hen, een man van 44 jaar, is veroordeeld tot 48 maanden gevangenisstraf waarvan 14 maanden voorwaardelijk. Hij was niet alleen schuldig aan het medeplegen van de invoer van cocaïne, maar had ook een vuurwapen in zijn bezit. De politie vond bij hem naast het vuurwapen in Alkmaar en Heerhugowaard bovendien een grote hoeveelheid drugs bestaande uit pillen MDMA, 20 zakken met daarin bijna 24 kilo hennep of hennepgruis en 4 koffers met in totaal ruim 29 kilo hennep.

Cocaïne verstopt in zakken met levende tropische vissen

De overige 3 mannen werden op 4 september 2019 aangehouden in Amsterdam. De politie trof bij hun aanhouding verdeeld over twee auto’s 41 dozen met daarin plastic zakken met levende tropische vissen. In 5 van de dozen zat onder de plastic zak met vissen een dubbele bodem. Hierin bleek een gelige vloeistof te zitten. Deze vloeistof is getest en bleek cocaïne te bevatten.

In een van beide auto’s lagen papieren waaruit bleek dat de zending afkomstig was van een bedrijf in Bogota, Colombia en bestemd was voor het bedrijf van de 44-jarige man die ook de grote hoeveelheden drugs en het vuurwapen in zijn bezit had.

Opgepakt onderweg naar de opslagruimte

Op de plek waar de drie mannen werden aangehouden was een opslagruimte. Een van de mannen had eerder die dag geregeld dat deze plek als opslagplaats voor de dozen kon worden gebruikt. Deze opslagruimte bleek naast dozen met waterstofzuigers ook apparatuur te bevatten die kan worden gebruikt voor de extractie, kristallisatie en het drogen en versnijden van cocaïne. De vier mannen hielden elkaar gedurende de dag steeds op de hoogte en losten problemen die zich voordeden bij de inklaring van de cocaïne samen op.

Cocaïne bestemd voor verspreiding en handel

De rechtbank is van oordeel dat de mannen allemaal schuldig zijn aan het invoeren van de partij cocaïne en dat die bestemd zal zijn geweest voor de verdere verspreiding en handel. Drugshandel gaat gepaard met overlast en vaak met zware criminaliteit. Bovendien vertegenwoordigt de 6,66 kilo cocaïne en de vele kilo’s hennep een grote straatwaarde en dat alles bij elkaar vraagt om een forse gevangenisstraf.