Alkmaarse ‘anti-coronaplant’ populair: zelfs bellers uit Portugal

De Artemisia annua’s vliegen de deur uit bij Hortus Alkmaar. De verkoop van de plant, die ook wel bekendstaat als zomeralsem, is sterk toegenomen als gevolg van een uitspraak van de president van Madagaskar. Hij beweert dat de plant helpt tegen het coronavirus.

Foto: Hortus Alkmaar Facebook

Andry Rajoelina, zoals de president van Madagaskar heet, heeft kruidenthee van de Artemisia annua gemaakt. Hij beweert dat deze het coronavirus bestrijdt.

Sinds zijn uitspraak loopt het storm bij Hortus Alkmaar, de enige plek in Nederland waar zomeralsem verkocht wordt. De varenachtige planten met felgele bloemen gaan als warme broodjes over de toonbank.

“Zowel de zaden als de planten zijn populair”, vertelt Erik ten Winkel van Hortus Alkmaar aan Editie NL. “De belangstelling komt uit verschillende landen. We worden gebeld vanuit Portugal, Hongarije en België.”

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de plant daadwerkelijk kan helpen tegen het coronavirus. Wel wordt de Artemisia annua in China al langer gebruikt als geneesmiddel. Wetenschappers ontdekten daar dat de plant antemisinine bevat, een stofje dat malaria geneest.

“Vanwege de vermeende werkzaamheid van chloroquine staan alle anti-malariamiddelen in de belangstelling als anti-coronamedicijn”, laat een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) weten aan Editie NL. Er is echter nog geen bewijs dat deze medicijnen ook daadwerkelijk werken tegen het coronavirus.

Bron: RTL NIEUWS