Dinsdag warmterecord: Lokaal 17 graden! Winter heel ver weg!


De afgelopen tijd is het al vaak relatief zacht geweest voor de tijd van het jaar. Met maximumtemperaturen tussen de 5 en 10 graden is de winter nergens te bekennen. Ook de komende dagen blijft het zacht voor de tijd van het jaar, waarbij aanstaande dinsdag de kroon spant: lokaal wordt het dan zelfs 17 graden!

De maximumtemperatuur op dinsdag, verwacht door MOS

Figuur 1: De maximumtemperatuur op dinsdag, verwacht door MOS (statistische verwachting)

Eerst maandag: grotendeels bewolkt en lichte regen
De komende dagen zoekt de wind steeds meer de zuidhoek op met als gevolg dat zachtere lucht Nederland zal bereiken. Maandag gebeurt dit eigenlijk al. In de ochtend hebben we dan vooral te maken met sluierbewolking, maar het is mogelijk dat het noorden van het land dan nog even het zonnetje meepakt. Vervolgens raakt het bewolkt en zal het in de loop van de middag op steeds meer plekken licht gaan regenen. Achter dit regenfront bevindt zich de warmere lucht en daar krijgen we dan dinsdag mee te maken.

De regen van maandag wordt gevolgd door warmere lucht vanuit het zuiden

Figuur 2: De regen van maandag wordt gevolgd door warmere lucht vanuit het zuiden

Hoe bijzonder is de warmte op dinsdag?
Het landelijk datumrecord staat vrij scherp: vier jaar geleden werd het op 17 december namelijk ook erg zacht met in de Bilt toen 15,3 graden. Deze temperatuur wordt momenteel nog niet verwacht voor de Bilt, maar we komen er erg dichtbij! Regionale warmterecords zijn dinsdag wel nog mogelijk. 

Wordt het dinsdag dan ook zonnig?
In tegenstelling tot de temperatuur, zal het weerbeeld iets minder fraai uitpakken. Er is vrij veel bewolking aanwezig, met name in het westen van het land. Er zou langs de westkust ook zelfs wat regen kunnen vallen. Het oosten heeft de beste papieren met daar de meeste zonneschijn.

Het weer na dinsdag
Na de bijzondere warmte zal koelere lucht ons land snel bereiken. Woensdag wordt het namelijk nog maar 8 graden, maar het blijft dan wel droog en ook de zon zal vaak te zien zijn. Na een vrij frisse nacht komen er vanaf donderdag weer storingen dichterbij en wordt het wisselvalliger.

Woensdag is het een stuk kouder, maar wel droog! Daarna wisselvalliger

Figuur 3: Woensdag is het een stuk kouder, maar wel droog! Daarna wordt het weer wat wisselvalliger.

Bron: Buienradar