Eén bewakingscamera per 64 Noord-Hollanders

In de provincie Noord-Holland staan bij de politie in totaal 44.868 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 64 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. 

Noord-Holland is een provincie met relatief gezien veel bewakingscamera’s. In veel andere provincies zijn namelijk minder camera’s per inwoner. Enkel in Gelderland zijn meer camera’s: daar is op iedere 57 inwoners één geregistreerde bewakingscamera.

In Amsterdam staan, van alle 47 Noord-Hollandse gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 21.816. In Haarlemmermeer worden op 6.814 camera’s beelden vastgelegd en in Zaanstad zijn er 1.570 camera’s. 

Cameradichtheid het hoogst in Zandvoort

De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Zandvoort. Per 10.000 inwoners telt Zandvoort 473 beveiligingscamera’s. Nota bene: omdat Amsterdam meer inwoners telt, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 253. Haarlemmermeer telt 442 camera’s per 10.000 inwoners.

Meeste overheidscamera’s in Haarlemmermeer

Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren. 

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Haarlemmermeer blijkt de overheid alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente ligt ook luchthaven Schiphol, waar het merendeel van de 4.683 overheidscamera’s gelokaliseerd is.

In Amsterdam en Hilversum zijn respectievelijk 253 en 143 publieke camera’s geregistreerd. In vijf Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Blaricum en Heemskerk, zijn tot slot géén geregistreerde overheidscamera’s. Meer weten over camera’s in Noord-Holland? Bekijk dan het complete onderzoek op VPNGids.nl.