Filterproducent Afpro in Alkmaar gaat mondkapjes maken

Om het tekort aan mondkapjes op te lossen gaat de Nederlandse luchtfilterfabrikant Afpro filters uit Alkmaar in opdracht van de overheid massaal mondmaskers produceren op eigen bodem.

Het gaat in eerste instantie om 1 miljoen mondkapjes per week, ook wel FFP2-mondmaskers genoemd. Op dit moment is er een groot tekort aan beschermende middelen voor personeel in de zorg en andere risicovolle beroepsgroepen. De productie die zo snel mogelijk wordt opgestart, moet het tekort helpen oplossen. De overheid is verantwoordelijk voor de distributie en verdeling van de geproduceerde FFP2-mondmaskers.

Het Alkmaarse bedrijf dat onder meer drie fabrieken in China heeft, was tijdens de uitbraak van het virus in de provincie Wuhan al nauw betrokken bij het leveren aan en plaatsen van luchtfilters in twee noodziekenhuizen in Wuhan. Toen het virus Europa bereikte, groeide ook hier de vraag naar geavanceerde luchtfilters. Zo plaatste Afpro al specifieke luchtfilterinstallaties bij noodhospitalen in het buitenland.

Machine naar Nederland

Twee weken geleden werd de roep om beschermende middelen zoals mondkapjes steeds dringender. Het tekort belemmert meer en meer het werk van verzorgend – en medisch personeel. Daarop besloot de directie van het bedrijf uit Alkmaar om in Nederland FFP2-mondmaskers te produceren. Op die manier kunnen deze mondmaskers volgens Nederlandse standaarden op eigen bodem worden gemaakt en snel worden geleverd. Het gaat in eerste instantie om de productie van 1 miljoen mondmaskers per week. Het is de bedoeling om de productie verder op te schalen.

Joost Verlaan, vice-president van Afpro Filters: “Overal hoor je dat we dit virus alleen kunnen overwinnen als we het samen doen. Dat betekent, doen wat je kan. Voor iedereen geldt: blijf thuis en houdt afstand. Voor ons betekent het ook: produceer en lever! We zijn blij dat we de overheid en de medische hulpdiensten hiermee kunnen ondersteunen.”

Getest door overheid

De geproduceerde mondmaskers worden eerst in overleg met en in opdracht van de Nederlandse overheid, getest door het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en zijn in eerste instantie alleen beschikbaar voor personeel in de zorg.

Bron: PT Industrieel Management