Museum Bunker Alkmaar vandaag geopend van 11 tot 17 uur

Vandaag is de bunker voor de eerste keer open van 11:00 tot 17:00 uur met een geheel nieuwe expositie ” Van honger naar bevrijding ” over de hongerwinter, voedseldropping, de voedsel distributie in Alkmaar en de komst van de Canadezen op 8 mei 1945 en de kort daar nagehouden bevrijding/buurtfeesten, Vanwege de Corona kunnen er maar een beperkt aantal mensen toegelaten worden en wordt er gehandhaafd naar de regels zoals die door de RIVM zijn opgelegd.

De stichting Alkmaar 40 – 45 is opgericht op 8 augustus 2017 met als doel het levend houden van de geschiedenis van Alkmaar tijdens de tweede wereldoorlog. Dit door middel van exposities in de voormalige Duitse communicatiebunker in de Alkmaarder Hout.

Tekst gaat verder onder de foto.

De stichting heeft er voor gekozen om in de bunker jaarlijks wisselende exposities te verzorgen die gaan over gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens de tweede wereldoorlog in Alkmaar. Zoals: de mobilisatie van 1939/1940, het dagelijks leven, razzia’s en arbeitseinsatz, luchtoorlog boven Alkmaar, vliegveld Bergen, Luchtbeschermingsdienst, verdedigingswerken, verzet, hongerwinter en bevrijding . In samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar wordt er een zo goed mogelijk beeld getoond van een donkere periode in de geschiedenis van Alkmaar.

Het is een museum voor maar ook door Alkmaarders. Want ook u kunt bijdragen aan het behoud van deze geschiedenis en hiermee het museum tot een succes maken. Daarom hierbij een oproep voor materiaal en documenten, die een relatie hebben met Alkmaar, uit de periode 1939 – 1945.

Stichting Alkmaar ’40-’45 is gevestigd in de voormalige Duitse communicatiebunker in de Alkmaarder Hout, gelegen aan de Harddraverslaan/Wilhelminalaan 1815JC Alkmaar (tegenover Wilhelminalaan 10).

Meer info via deze link