Politie waarschuwt: Laat uw hond niet achter in de auto!

De komende week is het heerlijk zomers weer. Voor mensen heerlijk, maar voor huisdieren kan het dodelijk zijn. Laat uw hond daarom absoluut niet achter in een auto!  Geldt overigens ook voor (uw) kinderen…zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt….  Niet ‘even’ de baby achterin de auto laten staan…..

Bij een temperatuur van 15 graden of hoger kan het in de auto in de zon op den duur 50 tot 70 graden worden. Kunt u nagaan hoe warm het in een auto wordt met de temperaturen die ons komende week te wachten staan.  Voor mensen zijn deze temperaturen al niet prettig, laat staan voor honden. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat uw hond uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

Oververhitting
Honden kunnen niet zweten, zoals mensen dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen zweetkliertjes in de voetzolen, maar dit oppervlak is veel te klein om hun warmte snel genoeg kwijt te raken. Daarnaast raken honden de warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar ook dit vermogen is zeer beperkt. Honden kunnen dus veel minder goed tegen warmte dan mensen. De kans dat uw hond oververhit raakt als hij in een auto is achtergebleven, is dan ook zeer groot. Ook al is het ‘maar voor een paar minuten’. Wanneer de hond oververhit raakt zal al snel zijn bloed gaan stollen want resulteert in coma gevolgd door de dood. En dit proces gaat snel in deze warme dagen.

Strafbaar
Laat uw hond dus nooit alleen achter in een geparkeerde auto. Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat.

Hulp
Ziet u een hond die in een auto zit, spreek de eigenaar dan aan of bel de politie/dierenambulance. Als hond niet meer alert kan reageren op signalen uit zijn omgeving, sla dan direct de ruit in en haal de hond zo snel mogelijk uit de auto. U bent dan niet strafbaar. Leg de hond in de schaduw en koel hem met water (niet te koud) of natte doeken onder de buik en voetzolen. Leg in geen geval een natte doek over de hond heen.