Vandaag lokaal tot 36 graden: Tropisch heet, goed insmeren dus!

Vandaag is het zonnig en zeer warm met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 27°C tot lokaal 36°C in de regio van Alkmaar. De zuidoostenwind is overwegend matig, 3-4 Bft. In het uiterste zuidwesten kunnen zich in de loop van de avond windvlagen van ca. 40-50 km/uur voordoen.

Komende nacht neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en kunnen er enkele (onweers)buien tot ontwikkeling komen. Het wordt een warme nacht met minima die in het westen en zuidwesten amper onder de 20°C uitkomen, met name in de grote steden.

Morgenochtend is er vrij veel bewolking en plaatselijk komt er een (onweers)bui voor. In de loop van de dag wordt het weer droog en komt er geleidelijk weer meer ruimte voor de zon. Met maximumtemperaturen van 24°C langs de kust tot 31°C in het oosten en zuidoosten wordt het minder warm dan vrijdag. In het oosten is de wind aanvankelijk nog zuid tot zuidoost maar in de loop van de ochtend draait de wind overal geleidelijk naar westelijke richtingen en wordt matig, 3-4 bft.

Vanaf zondag is het alweer gedaan met het warme zomerweer en de wisselvalligheid neemt toe. We hebben dan een mix van zon, wolkenvelden en enkele buien, lokaal met onweer. Met 21 graden op de Wadden tot 23 in Noord-Limburg is het een stuk minder warm dan voorgaande dagen, maar dit zijn wel hele normale temperaturen voor begin augustus.

De dagen daarna is er vooral maandag en woensdag kans op een enkele bui, waait er een stevige westenwind en is het met 19-22 graden aan de frisse kant, al gaat de temperatuur woensdag alweer omhoog. In de tweede helft van de week neemt de kans op een warmer en zonniger weerbeeld hoe dan ook toe en lijken we op een volgende periode met zomerweer af te stevenen die mogelijk ook wat langer duur dan die van deze week.

(Bron: KNMI)