Rutte: Horeca vanaf 1 juni weer open; max 30 personen

Restaurants en Cafés gaan per 1 juni onder strikte voorwaarden weer open. Dat heeft premier Rutte gisteravond bevestigd tijdens de persconferentie op de Televisie.

Maximaal dertig personen (inclusief personeel) mogen bij de horecazaken naar binnen met inachtneming van de 1,5-metermaatregel. Voorwaarde is ook dat alle gasten aan een tafel kunnen zitten. Reserveren wordt verplicht en gasten moeten worden gevraagd of ze kampen met gezondheidsklachten die kunnen duiden op corona.  Terrassen en strandtenten mogen per 1 juni ook weer de deuren openen.

Musea, podia en bioscopen en vakantieparken

Per 1 juni mogen ook musea, podia en bioscopen weer de deuren openen, onder dezelfde voorwaarden als de restaurants. Vakantievierders krijgen meer ruimte per 1 juli. Campings en vakantieparken mogen dan weer open.

Vanaf 1 juli weer 100 mensen bijeen toegestaan

Ook kan het maximum aantal bezoekers per 1 juli hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten. Alle aanwezigen moeten wel 1,5 meter onderlinge afstand bewaren, tekende Rutte na kabinetsberaad over de coronacrisis aan. Bovendien kan de versoepeling alleen doorgaan als het coronavirus in de tussentijd niet opnieuw om zich heen grijpt. Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open.Verwachting per 1 juni
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

  • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
  • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • bezoekers moeten reserveren;
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en gast wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.
  • Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Vanaf 1 september

Als alles goed gaat, kunnen volgens Rutte per 1 september sauna’s, sportscholen, casino’s, coffeeshops en bordelen weer open. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.