Project HOV in ‘t Gooi wint Duurzame Parel

De provincie Noord-Holland, Prorail en BAM infra ontvingen op 30 januari 2020 de Duurzame Parel voor het project HOV in ’t Gooi (tracé Laren-Hilversum). Deze parel is een waardering voor projecten die een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. De prijs is een initiatief van het samenwerkingsverband duurzaam Grond, Weg en Waterbouw (GWW) en is voor de tweede keer uitgereikt.

Project HOV in ’t Gooi betreft de aanleg van een hoogwaardige openbaarvervoer-verbinding (R-Net) tussen Huizen en Hilversum. Voor een belangrijk deel ligt het tracé van de baan in de gemeenten Laren en Hilversum (deelproject Laren/Hilversum) dicht langs het spoor. Er zijn kruisingen met het spoor onderlangs (voor auto en fiets), bovenlangs en gelijkvloers nodig waardoor nieuwe werkende wegverbindingen ontstaan en bestaande spoorverbindingen worden vervangen.

Maar het project is meer dan een busverbinding. Een flink deel van het projectbudget wordt gebruikt om het leefklimaat en de verkeersveiligheid te verbeteren. HOV in ’t Gooi wordt door de jury geprezen omdat er veel aandacht uitgaat naar een groene en natuurlijke inpassing. Het leefgebied voor flora en fauna wordt vergroot en er wordt op een belangrijke manier bijgedragen aan biodiversiteit in het gebied. Het project is sinds de vroege verkenningsfase bezig met duurzaamheid.

Meer weten? Bekijk de pagina’s over HOV in ‘t Gooi