Grote stijging drugs- en wapenhandel in bijna 700 plaatsen in Nederland

In bijna 700 dorpen en steden in Nederland zag de politie in de eerste negen maanden van dit jaar al meer wapen- of drugshandel dan in heel vorig jaar.

Dit schrijft RTL Nieuws op basis van een omvangrijke eigen analyse van hun onderzoeksredactie naar criminaliteit in de buurt. Voor alle ruim 2.400 woonplaatsen in het land is op basis van politiecijfers gekeken naar zestien veelvoorkomende delicten die het gevoel van veiligheid in de straat kunnen be├»nvloeden. Er zijn nog geen cijfers bekend over de laatste drie maanden, maar verwacht wordt dat nog meer plaatsen een stijging zullen zien. 

Het gaat om allerlei steden en dorpen door het hele land. In Oisterwijk bijvoorbeeld is het aantal drugsdelicten meer dan verdubbeld (van 51 in 2018 naar 132 in dit jaar)  In Zaandam zag de politie veel meer wapenhandel. Waren er vorig jaar nog 38 zaken, dit jaar zijn dat al 61. En in bijvoorbeeld Eindhoven en Arnhem zijn dit jaar al meer zaken van zowel drugs- als wapenhandel geteld.

Meer politieaandacht 

Criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit zegt dat de toename voor een deel toe te schrijven is aan meer politieaandacht. Wat lang aan de aandacht ontsnapte wordt nu meer en meer zichtbaar. Van der Kemp: ‘Het is bijna altijd een vorm van georganiseerde misdaad. Dat maakt het serieus. Het zijn delicten die pas in beeld komen als de politie ze heeft gevonden. De burger doet hier geen aangifte van.’