Het gebruik van streamingsdiensten in Nederland

Streamingsdiensten zijn in Nederland erg populair. In opdracht van SimOnlyDiscount.nl heeft PanelWizard een groot onderzoek gehouden om te kijken welke streamingsdiensten het meeste worden gebruikt. In het onderzoek zijn 9 streamingsdiensten meegenomen die in Nederland te gebruiken zijn. Dit zijn streamingsdiensten voor series, films, video’s en muziek.


De populairste streamingsdiensten In het onderzoek is uitgezocht welke streamingsdiensten in Nederland het populairste zijn. Er zijn in totaal 9 streamingsdiensten meegenomen in het onderzoek: Netflix, Videoland, Disney+, NLZiet, YouTube Premium, Film1, Canaal Digitaal, Amazon Prime en Spotify. Uit de resultaten blijkt dat er twee koplopers zijn als het gaat om populaire streamingsdiensten: Netflix en Spotify. Gemiddeld gebruikt 50% van de mensen Netflix en 52.6% gebruikt Spotify. De rest van de streamingsdiensten worden allemaal door maximaal 20% van de participanten gebruikt. Van de groep streamingsdiensten die door minder dan 20% van de gebruikers wordt gebruikt zijn Videoland en Disney+ de enige twee platformen die door meer dan 10% van de participanten wordt gebruikt.


Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat ruim 42% van de deelnemers een streamingsdienst op de mobiele telefoon gebruikt. Bijna 20% van de gevraagde bleek de streamingsdienst uitsluitend op de mobiele telefoon te gebruiken.


De voorkeur voor streamingsdienst per besturingssysteem In het onderzoek zijn de besturingssystemen van telefoons ook meegenomen. De drie grote besturingssystemen die in Nederland worden gebruikt zijn Android, Windows en iOS. Bepaalde streamingsdiensten worden meer gebruikt op één van de drie besturingssystemen dan op de andere besturingssystemen. Van de YouTube Premiumgebruikers heeft bijna 70% een Android besturingssysteem op zijn of haar telefoon staan. Ook Amazon Prime wordt veel meer gebruikt door Android gebruikers (63.6%) dan gebruikers van Windows en iOS.


Het gebruik van streamingsdiensten op een mobiele telefoon Streamingsdiensten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Met een laptop, gestreamd op de tv, op een tablet of via een telefoon. Sommige streamingsdiensten worden meer mobiel gebruikt dan anderen. Het blijkt dat de twee populairste streamingsdiensten tevens het populairste zijn om mobiel te gebruiken. Netflix wordt door meer dan de helft van de mensen (52.1%) op de telefoon gebruikt. Spotify wordt ook vaak op de telefoon gebruikt (54.9%). Videoland (15.7%), Youtube Premium
(17.0%) en Disney+ (9.0%) worden ook af en toe met de mobiele telefoon gebruikt. De overige streamingsdiensten worden stuk voor stuk door minder dan 5% van de mensen op hun telefoon gebruikt.


Streamingsdiensten en geslacht, leeftijd en gezinssamenstelling Er is in het onderzoek gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de voorkeur qua streamingsdiensten. Uit de resultaten blijkt dat er weinig verschil is tussen mannen en vrouwen als het gaat om voorkeur voor streamingsdiensten. Geen een van de streamingsdiensten wordt meer gebruikt door mannen of vrouwen. Er zijn kleine verschillen in de percentages, maar deze zijn niet significant.


De relatie tussen leeftijd en voorkeur voor streamingsdiensten is ook onderzocht. Streamingsdiensten worden vooral gebruikt door jongere mensen. Vooral de groepen 1629 jarigen, 30-39 jarigen en 40-49 jarigen gebruiken de populaire streamingsdiensten, oudere mensen maken er relatief minder gebruik van. Van de twee populairste streamingdiensten wordt Netflix meer gebruikt door jongere mensen. De gebruikers van Spotify zijn gelijker verdeeld over de leeftijdscategorieën.


De gezinssamenstelling van de deelnemers uit het onderzoek is ook betrokken. Uit de resultaten blijkt dat bij gezinnen met kinderen Netflix de populairste streamingsdiensten is gevolgd door Videoland en Spotify. In eenpersoonshuishoudens is de YouTube Premium app een uitschieter.